«Η χώρα χρειάζεται μια δίκαιη και αποτελεσματική προοδευτική φορολογική πολιτική»

Κατά τη συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής  του σχεδίου νόμου « …..» με ομιλία παρέμβαση του ο βουλευτής Κιλκίς Στέφανος Παραστατίδης έθεσε σειρά θεμάτων που αναδεικνύουν την επιλογή της κυβέρνησης να επιμείνει σε μια άδικη φορολογική πολιτική που σε συνδυασμό με τον τρομακτικό πληθωρισμό ιδιαίτερα πλήττει τους αδύναμους και την μεσαία τάξη.

Στην ομιλία του ο βουλευτής Κιλκίς μεταξύ άλλων τόνισε:

“Είναι προφανές ότι δεν  έχει τη βούληση η Κυβέρνηση να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή και να διευρύνει τη φορολογική βάση, αντί να συγκεντρώνει τα έσοδα συνεχώς από τους ίδιους.

Η ΝΔ διακρίνεται από μία ηχηρή αναβλητικότητα σε ό,τι αφορά την λήψη ουσιαστικών μέτρων κατά της φοροδιαφυγής ενώ επιδεικνύει ιδιαίτερη προθυμία στη μείωση της φορολογίας των υψηλών κυρίως εισοδημάτων και κερδών, στην απαλλαγή της φορολογίας στις μεταβιβάσεις μεγάλης περιουσίας και στην εξάλειψη πρακτικά της φορολογίας μερισμάτων ανεξαρτήτως ύψους.

Ταυτόχρονα η Ελλάδα διαθέτει ένα από τα πιο άδικα φορολογικά συστήματα διεθνώς, με χαρακτηριστικά που προσιδιάζουν σε χώρα εκτός του τόξου των ανεπτυγμένων κρατών, με μία από τις χειρότερες αναλογίες άμεσων/εμμέσων φόρων. Συγκεκριμένα, το 2019 ο λόγος άμεσων/έμμεσων φόρων ήταν 0,56 έναντι 0,74 το 2009, και έναντι 0,981 μέσου ευρωπαϊκού όρου. 

Δηλαδή στα κράτη-μέλη της ΕΕ, σε 1 ευρώ που συλλέγεται από άμεσους φόρους αντιστοιχεί περίπου 1 ευρώ από έμμεσους φόρους. 

Στην Ελλάδα, στο 1 ευρώ άμεσης φορολογίας αντιστοιχεί 1,8 ευρώ έμμεσης.

 Ένα χαρακτηριστικό ότι όταν ΠΑΣΟΚ είπε προεκλογικά το αυτονόητο, στοχοποιήθηκε με καταιγίδα fake news, από τον μιντιακό προπαγανδιστικό μηχανισμό της κυβέρνησης. Ναι, για εμάς η διαιώνιση αυτού του καθεστώτος είναι μία ακραία συντηρητική πολιτική. Μία πολιτική άδικη, την οποία ο τρομακτικός πληθωρισμός ιδιαίτερα στα είδη διατροφής καθιστά καταστροφική για την αγοραστική ικανότητα των Ελληνίδων και των Ελλήνων.

Σε ό,τι αφορά την αναβλητικότητα και την αναποτελεσματικότητα της ΝΔ στο μέτωπο της φοροδιαφυγής είναι χαρακτηριστικές οι διατάξεις  του νομοσχεδίου για την διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές στις οποίες για ακόμα μία φορά αποτυπώνονται οι συνεχείς καθυστερήσεις στην υλοποίηση ενός έργου σημαντικού στο μέτωπο της φοροδιαφυγής. Καθυστερήσεις που οφείλονται σε τεχνολογικούς και σε νομοτεχνικούς λόγους, από μία Κυβέρνηση που επαίρεται μάλιστα για τις ψηφιακές της ικανότητες.

Κυρίως όμως αυτό που χρειαζόμαστε είναι ένα ουσιαστικό πολιτικό σχέδιο. Που θα ξεπερνάει την πεπατημένη των passes και εξυπηρέτησης των ολιγοπωλίων και θα χτυπάει στον πυρήνα του τον πληθωρισμό της απληστίας και  των αθέμιτων πρακτικών τους.

Ένα σχέδιο παραγωγικών δραστηριοτήτων και επενδύσεων, που αυξάνουν το ΑΕΠ και μεγεθύνουν την οικονομία μας, αντί να αφήνουν το χρήμα να φεύγει στο εξωτερικό μέσω λογιών-λογιών εισαγωγών.

Ένα σχέδιο πράσινης οικονομίας, που αξιοποιεί τον φυσικό πλούτο, αντί να τον αφήνει να καίγεται.

Που παράγει ενέργεια από αυτόν, αντί να ξοδεύουμε τεράστια ποσά στις εισαγωγές της.

Όμως τίποτε από όλα αυτά, δεν είναι προτεραιότητα της κυβέρνησης”.

6 Σεπτεμβρίου, 2023

Written by:

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X