Φοιτητές του Τμήματος Δημιουργικού Σχεδιασμού και Ένδυσης στο Ok Radio: Οι στόχοι, τα προβλήματα και οι σκληρές αλήθειες των παιδιών που σπουδάζουν στο Κιλκίς
Στην εκπομπή «Στην Ώρα μας» στην συχνότητα του Ok Radio και στους δημοσιογράφους Πάολα Χαραλαμπίδου και Μπάμπη Καραγεωργίου μίλησαν φοιτητές του Τμήματος Δημιουργικού Σχεδιασμού και Ένδυσης του ΔΙ.ΠΑ.Ε που εδρεύει στο Κιλκίς.
Οι φοιτητές Καλλιρόη Θωμαίδου, Άρης Πετρόπουλος, Σπυριδούλα – Ιωάννα Καψιώχα και Άνθη Βασιλείου μίλησαν για την ζωή τους ως φοιτητές,την εμπειρία τους στην σχολή, αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
Τα παιδιά μίλησαν με τα καλύτερα λόγια για την σχολή, καθώς και τις δυνατότητες που προσφέρει.
Τα προβλήματα που υπάρχουν
Το κυρίαρχο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές του Τμήματος είναι αυτό της μεταφοράς τους από και προς την Σχολή.
«Υπάρχουν συγκεκριμένα δρομολόγια και είναι ελάχιστα. Μπορεί να είναι τρία για να πάμε από το Κιλκίς στο Τμήμα και από το τμήμα στο Κιλκίς» αναφέρουν.
Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η αναφορά των παιδιών στο γεγονός ότι πολλοί φοιτητές μετακινούνται με τα πόδια (λόγω κόστους) με σημαντικούς κινδύνους για την ασφάλεια τους.
«Δεν μπορείς να περπατήσεις στον δρόμο.Δεν υπάρχουν πεζοδρόμια, δεν υπάρχει ασφάλεια, είναι ένας κεντρικός δρόμος που πρέπει εμείς οι φοιτητές να τον διασχίσουμε με κίνδυνο της ζωής μας» τονίζουν.
«Έχω βρεθεί σε δύσκολες καταστάσεις.Να είναι βράδυ, να μην με βλέπουν οι οδηγοί και εγώ να πρέπει να περάσω απέναντι» αναφέρει εμφατικά φοιτήτρια.
«Δεν υπάρχει πεζοδρόμιο, δεν υπάρχουν φανάρια, δεν υπάρχει μία διασταύρωση να περνάνε οι φοιτητές, δεν υπάρχουν φώτα το βράδυ για να μπορούν οι οδηγοί να βλέπουν τους φοιτητές» είναι μόνο κάποια από τα θέματα τα οποία αναφέρθηκαν σχετικά με τον δρόμο προς το ΔΗ.ΠΑ.Ε
Οι υποδομές του Τμήματος
«Ο εξοπλισμός που έχουμε είναι πολύς και είναι καλός» αναφέρουν.
Το παράπονο που εξέφρασαν οι φοιτητές σχετικά με το κομμάτι το υποδομών είναι η απουσία συντήρησης λόγω της υψηλής κοστολόγησης.
Παράλληλα αναφορά έγινε για την έλλειψη διδακτικού προσωπικού, μία ευθύνη που βαραίνει το Υπουργείο Παιδείας και είναι ένα γεγονός που μπορεί να δημιουργήσει θέματα στους φοιτητές που επιθυμούν να κάνουν κάποιο μεταπτυχιακό.
Η απουσία κυλικείου από την σχολή
Ένα ακόμη σημαντικό θέμα που έθιξαν οι φοιτητές είναι η απουσία του κυλικείο το οποίο έκλεισε μετά την περίοδο της πανδημίας, καθώς δεν έγιναν οι απαραίτητες διαδικασίες για να υπάρξει ανάδοχος.Παράλληλα δεν υπάρχει ούτε κάποιος αυτόματος πωλητής τροφίμων για να προμηθευτούν οι φοιτητές νερό ή κάποιο σνακ.
Παράλληλα όπως τόνισε η πρόεδρος του συλλόγου των φοιτητών, Άνθη Βασιλείου «από ότι γνωρίζουμε γίνονται κάποιες διαδικασίες για να μπει κυλικείο.Είμαστε σε αναμονή για το πότε θα γίνουν οι συμβάσεις.Είμαστε στην αναμονή»
Αναφορικά με τον ίδρυση νόμιμου φοιτητικού συλλόγου έγινε αναφορά για διαδικασίες που τρέχουν.
Οι διακρίσεις
Αναφορά έγινε στην διάκριση για τo τμήμα Δημιουργικού Σχεδιασμού και Ένδυσης Κιλκίς, αυτήν την φορά στον δεύτερο διεθνή διαγωνισμό «Digital_Fashion» που διοργανώθηκε από το εθνικό πανεπιστήμιο τεχνολογίας και σχεδίου του Κιέβου (Kyiv National University of Technologies and Design – KNUTD) με την κατάκτηση του δευτέρου βραβείου από την φοιτήτρια του τμήματος Νεφέλη Ζολώτα-Τάτση.
Παράλληλα υπήρξε αναφορά για τις συνεργασίες που υπάρχουν μεταξύ συγκεκριμένων μαθημάτων και τοπικών επιχειρήσεων.
Τα υψηλά ενοίκια και η δυσκολία στην εύρεση σπιτιού
Ένα από τα παράπονα που διατύπωσαν οι φοιτητές ήταν τα υψηλά ενοίκια, αλλά και την δυσκολία ανεύρεσης φοιτητικής κατοικίας.
«Ακούμε και ακραία ενοίκια, των 400 ευρώ στο Κιλκίς σε κεντρικό δρόμο» αναφέρουν και προσθέτουν πως «δεν βοηθάνε τους φοιτητές με τα ενοίκια, γι’ αυτό και δεν υπάρχουν πολλοί φοιτητές στο Κιλκίς»
«Όποιος φοιτητής πάει να ψάξει για σπίτι, του έρχεται ένα ενοίκιο τεράστιο με όλα τα extra που δεν συμπεριλαμβάνονται στο ενοίκιο και καταφεύγει στην Θεσσαλονίκη.» τονίζουν.
Το παράπονο για τους τοπικούς άρχοντες
Κάτι που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψιν από αυτά που αναφέρθηκαν από τους φοιτητές του ΔΗ.ΠΑ.Ε είναι το παράπονο για την αδιαφορία που δείχνουν οι τοπικοί άρχοντες.«Όποτε προσπαθούμε να έρθουμε σε κάποια επαφή, ειδικά για το θέμα των δρόμων η απάντηση είναι αδιάφορη.»